Dalszínház a dunán Diplomamunka

A tervezéssel érintett épület a vasút kiszolgáló épületei közé tartozott víztározó funkcióval, a mozdonyok vízkészletének pótlására. Miután a vasúti technológia fejlődésbe kezdett, és a vezetékes vízhálózat kiépítésre került, az úgynevezett vízház funkcióvesztetté vált. Egyszintes lakóépületek hozzátoldásával próbálták az épületet hasznosítani, mely a magasságából és szerkezeti kialakításából adódóan, nem felelt meg az egyre bővülő igényeknek. Az 1980-as évek végétől teljesen lakatlan és elhagyatott az épület.

Komárom a vízpart menti közel 20 000 fős település 16 km hosszú közvetlen partszakasszal rendelkezik, még sincs a városlakónak kikapcsolódási és szórakozási lehetősége a partszakaszon. Ennek legjelentősebb oka, hogy a Budapest-Győr-Hegyeshalom-Rajka 1 sz. vasútvonal a komáromi szakaszon végig a part mentén fut, mellyel teljesen elzárja a várost a vízfelülettől. Diplomamunkámban erre a problémára szeretnék egy lehetséges megoldást nyújtani, oly módon, hogy a városközponthoz legközelebb lévő és a lehető legjobban megközelíthető területen kialakítok egy kulturális eseményeknek helyt adó felületet. Ahhoz, hogy a városban élők ki tudják használni a létrejövő színteret, nézőtérre és kiszolgáló épületre van szükség. A szabadtéri színpad elhelyezkedése a szárazföldi lehetőségek hiányában a vízre kerül, a nézőtér felülete a meglévő árvízvédelmi töltés dőléséhez igazodik a lehető legkisebb gátat képezve az árvízi hordaléknak. A szabadtéri színpad fő használójának a Komáromi székhellyel rendelkező Magyarock dalszínházi társulatot képzeltem el. A társulat igen színvonalas zenés előadásinak nincs állandó helye a városban, folyamatos vendégelőadásokat tartanak, a díszletek különböző raktárban kapnak helyet. Ezt a káoszt enyhítve kapnának helyet a szabadtéri színpadon.  A kiszolgáló létesítményt a meglévő elhagyatott és leromló állapotban lévő egykori vízház mellé alakítottam ki, külön lezárható épületrészben.  A szezonális kihasználtság miatt gépészetileg is elkülöníthető épületrészt alakítottam ki a színházi előadások, próbák, és egyéb kulturális eseményeken résztvevők szociális igényeinek kielégítésére.

A szezonális nyitva tartást ellensúlyozandó, a meglévő vízház épületében 4 szint kialakításával egy kávézó létesül, akadálymentes közlekedéshez felvonó kialakításával, mely kiszorult a meglévő épület és a szezonális szolgáltatást nyújtó épületrész közé. A kávézó panorámás terasszal bővül, illetve 2 szinten helyezkedik el, főleg a vízfelület és a Duna túlpartján elhelyezkedő régi óváros látványának eléréséért.

Süth Barbara

Okleveles tervező építészmérnök

Épületenergetikai tanúsító

CNAM minőségirányítási vezető

Okleveles Településmérnök

Ars poetica

Bárhol is járunk, bármit is csinálunk, az építészet életünk minden mozzanatára nagy hatással van.

Az építészet - mint szerte ágazó folyam - lavírozik a művészet és a piac mezsgyélyén.

 

BARA_design_logo.png